Acht tips voor beter slapen
Kun je niet in slaap vallen of blijf je wakker? Hier zijn acht tips met snelle slaapmiddelen.
s Nachts gooi je vaak en draai je je om en als je uiteindelijk in slaap valt, word je steeds weer wakker? Dit kan vele oorzaken hebben. Maar je moet het niet licht opvatten, want gebrek aan slaap maakt ons niet alleen moe en humeurig, maar kan op de lange termijn ook leiden tot overgewicht, hart- en vaatziekten of type 2 diabetes. Tijdens de nachtelijke rust zet ons lichaam vele processen in gang die alleen maar bezig zijn ons te repareren en te regenereren. Om ’s morgens vroeg de hele wereld te kunnen veroveren, hebben we onze 1×1-slaaphulp voor u samengesteld. Zo ben je je eigen slaapcoach!
#Slaaphulptip 1: Rituelen creëren
Wat kleine kinderen helpt om in slaap te vallen kan ook niet schadelijk zijn voor volwassenen: Creëer je eigen persoonlijke slaapritueel om je voor te bereiden op de nacht. Of het nu gaat om het verzorgen van de baby ’s avonds, een beetje lezen, knuffelen met je partner of huisdier – rustige activiteiten brengen je in de stemming voor de nacht. Belangrijk: Probeer elke avond dezelfde stappen te doorlopen. Dan raakt je lichaam gewend aan het ritme en word je automatisch moe. In ons artikel “7 praktische tips voor een goede nachtrust” vertellen we u hoe u uw dag zo kunt inrichten dat u ’s avonds geen slaapmiddel meer nodig heeft.
#Slaaphulptip 2: Verban problemen uit bed
Door problemen rond te rollen kunnen we moeilijk in slaap vallen. Daarom hebben problemen geen plaats in bed! Als u zich bedenkt, sta dan op en ga zitten op een plek in uw huis waar u meestal werkt. Daar schrijf je op een papiertje op wat er in je hoofd omgaat. Laat je zorgen achter op de tafel en ga terug naar bed. Zo heb je al je problemen opgespoord, benoemd en opgeschreven. Op het papier kunnen deze gedachten wachten tot morgen. Trouwens: We hebben een lijstje samengesteld om uw slaapkamer voor te bereiden op gezellige nachten: “5 tips voor beter slapen: hoe u optimale slaapomstandigheden kunt creëren“.
#Slaaphulptip 3: Ga van het schaap af!
Het tellen van schapen levert niet altijd succes op – omdat je nog steeds aan problemen kunt denken. Beter: een meer uitdagende taak die een beetje concentratie vereist, zoals vooruit tellen in stappen van zes of achteruit tellen van het getal 1000 in stappen van drie.
#Slaaphulp Tip 4: Zachte geluiden voor ontspannen in slaap vallen
Rustige muziek, zoals ballades of klassieke muziek, kan wonderen verrichten. Zet de muziek zo laag dat je het gewoon kunt horen. Zo moet je je een beetje concentreren en maken storende gedachten of overpeinzingen geen kans.
#Slaapmiddel Tip 5: Adem in slaap
Met deze eenvoudige oefening verjaagt u slechte gedachten en ontspant u zich heerlijk: plaats uzelf in rugligging en leg één hand op uw buik. Concentreer je op je ademhaling. Als je inhaleert en uitademt, zeg dan zacht “in, uit, in, uit” en spreek een lange “s” als je uitademt. Trouwens, u zult dieper en meer ontspannen ademen als u eerst met uw maag omhoog en daarna met uw borstkas inademt.
#Slaapmiddel Tip 6: Een beetje concentratie
Het gaat gewoon niet lukken met het in slaap vallen? Stop dan met gooien en draaien in bed en sta op. Doe een rustige taak die je op elk moment kunt onderbreken en waarop je je een beetje moet concentreren, zoals het doen van een kruiswoordpuzzel of het breien. Doe deze activiteit tot je je slaperig voelt – ga dan terug naar bed.
#Slaaphulp Tip 7: Schakel gewoon uit!
We weten precies hoe afgezaagd het klinkt: Maar ’s nachts, zet je smartphone weg. Hoe schadelijk het blauwe schermlicht van onze geliefde mobiele telefoons, tablets en laptops werkelijk is, merken we later in bed – dan hebben alle slaapmiddelen geen zin meer. Omdat dit kunstlicht de productie van het slaapverwekkende hormoon melatonine verstoort, waardoor we moeilijk in slaap kunnen vallen. Maar er is een achterdeur: Als u niet zonder uw smartphone wilt voordat u naar bed gaat, gebruik dan een app die een rood filter over uw scherm plaatst. Studies hebben aangetoond dat mensen twee keer minder wakker worden met het rode filter dan met het blauwe licht.
#Slaaphulptip 8: Blijf koel als de hormonen gek worden
Tijdens onze periode stijgt de lichaamstemperatuur – wat vaak tot gevolg heeft dat we ’s nachts gaan zweten. Maar niet alleen dat: we hebben last van krampen en onaangename waterretentie. Niet bepaald een gunstige combinatie voor een goede nachtrust! Dus houd je slaapkamer koel en heb altijd een glas water naast het bed. Draag katoenen nachtkleding en gebruik ook katoenen lakens. Wollen bedlinnen is ook zeer geschikt, omdat wolvezel de temperatuur veel beter regelt dan andere stoffen. En dus hoef je je geen zorgen te maken over je ongesteldheid ’s nachts: ALTIJD Ultra Secure Night sanitary towels met vleugels zijn speciaal ontwikkeld voor de nacht en bieden een perfecte bescherming tegen lekkage – ongeacht hoeveel u beweegt tijdens de slaap.
Meer informatie over slapen vindt u in ons artikel: “5 veelgestelde vragen over slapen: voor mij verduidelijkt”.