tips-om-thuisvideos-er-professioneel-uit-te-laten-zien
Beauty admin  

10 Eenvoudige tips om thuisvideo’s er professioneel uit te laten zien

Als je veel video’s maakt maar zelden tevreden bent met de resultaten, ben je niet alleen. De meeste mensen zouden graag willen weten hoe ze betere video’s kunnen maken.

Gelukkig is het niet zo moeilijk. Of je nu iets opneemt om online te publiceren of gewoon om herinneringen vast te leggen om te bewaren en te delen, deze eenvoudige tips zullen je helpen om betere video’s te maken.

Lees verder om te ontdekken hoe u uw huisvideo’s er professioneler kunt laten uitzien.

1. Gebruik altijd de achteruitrijcamera

Dit lijkt misschien een voor de hand liggende regel, maar het is gemakkelijk te vergeten. De achterste camera op een telefoon is van betere kwaliteit, heeft een hogere resolutie en biedt meer mogelijkheden binnen de app. Het geeft bijna altijd betere resultaten.

Heb je wat tips nodig voor het opnemen van jezelf? Oké, in veel gevallen raden we je toch aan om de achterste camera te gebruiken, met je telefoon op een bureau of aan de muur. Als u de voorkeur geeft aan de handcamera, kunt u de camera aan de voorzijde gebruiken, maar u kunt de telefoon vrijelijk draaien, zodat u in de landschapsmodus kunt fotograferen.

Als u rechtstreeks in de camera praat, zorg dan dat u in de lens kijkt en niet op het scherm. Anders lijkt het alsof u met uw video over de schouder van uw kijker kijkt.

2. Stabiliteit en focus

Er zijn twee grote eisen voor het maken van een geweldige video: de camera stilhouden en scherp houden.

Veel telefoons, camera’s en camcorders hebben een ingebouwde beeldstabilisatie. Dit helpt om uw video stabiel te houden, maar u moet wel de beperkingen ervan kennen. IS werkt beter als je de camera stilhoudt om te beginnen met schieten terwijl je loopt, wat gemakkelijk kan leiden tot ongewenste camerabewegingen.

Als je soepel wilt fotograferen terwijl je beweegt, raadpleeg dan onze gids voor de beste iPhone-gimbals om je ideale toestel te vinden.

Zonder IS houd je je apparaat met beide handen vast bij het opnemen van video’s. Gebruik een statief of een geïmproviseerd alternatief om je camera stil te houden – zelfs een zak rijst kan dienen als een geweldig doe-het-zelf stabilisatie-apparaat.

3. Opnemen in de landschapsmodus

De eenvoudige eerste stap om te leren hoe je professionele video’s kunt maken is om te onthouden dat je in de landschapsmodus moet schieten – draai je telefoon op zijn kant.

Verticaal, of portret, video’s zijn prima als je ze alleen maar op je telefoon gaat bekijken. Op het moment dat u probeert te kijken op een TV, laptop, tablet of bijna elk ander apparaat zal de slecht passende oriëntatie ervan eruit springen als een zeker teken van amateur-uur.

En bovendien kunt u in de landschapsmodus meer in het frame passen. Dit betekent dat u minder vaak naar links en rechts hoeft te kijken, wat weer leidt tot een mooier ogend eindproduct.

4. Voeg een raster toe

Het enige wat erger is dan het bekijken van een video die is opgenomen in de staande modus is het bekijken van een video die is genomen in een wankele hoek. Door een raster toe te voegen kunt u uw achtergrond als referentiepunt gebruiken om ervoor te zorgen dat uw opname altijd recht is.

De meeste apparaten hebben deze optie, beschikbaar via een instelling die u mogelijk moet inschakelen binnen uw camera-app.

Een raster helpt u uw video uit te lijnen tegen een lijn op de achtergrond om ervoor te zorgen dat u rechte video’s opneemt.

Het helpt ook bij de compositie. Als u mensen opneemt, plaatst u hun ogen op gelijke hoogte met de bovenste rasterlijn.

Fotoliefhebbers zullen dit kennen als de ‘Rule of Thirds’, die u helpt om items binnen uw opname beter in te kaderen. U kunt hier meer over lezen in onze gids met essentiële videografie tips.

5. Verlichting

Terwijl het gemakkelijk genoeg is om donkere of onderbelichte foto’s te verlichten, brengen donkere of onderbelichte video’s een aantal grotere problemen met zich mee:

Het is moeilijk om video’s op te fleuren zonder de kwaliteit te verminderen en ruis te introduceren.

De camera vindt het moeilijker om scherp te stellen bij weinig licht. Het is zelfs mogelijk dat de camera voortdurend in en uit beeld gaat.

Als u de Auto-modus gebruikt, zoals bij het maken van een zelfgemaakte video, zal de camera de beeldsnelheid verminderen wanneer u bij slecht licht filmt. Dit resulteert in schokkende video’s die u niet kunt repareren.

Wat is de oplossing? Als algemene regel geldt dat u ervoor moet zorgen dat uw onderwerp wordt verlicht door een heldere lichtbron die idealiter achter u ligt. Gebruik de zaklamp van uw smartphone alleen als een absoluut laatste redmiddel.

Als je regelmatig wilt fotograferen bij weinig licht, moet je misschien je uitrusting upgraden zodat je snelle lenzen en volledig handmatige bediening kunt gebruiken.

6. Experimenteer met hoeken

Het is natuurlijk om de camera op te houden en te beginnen met fotograferen. Maar als je thuis professionele video’s wilt maken, moet je meer experimenteren met de hoeken die je gebruikt.

In plaats van alles op ooghoogte te schieten vanaf één plek, probeer dan een breed schot te nemen en ga dan dichter bij je onderwerp staan om een close-up te maken. Bewerk dan de twee opnamen samen. Of houd de camera boven je hoofd om de actie van bovenaf vast te leggen. Of hurk neer en schiet omhoog.

Probeer met plezier te vinden wat werkt. Je hoeft niet elke opname helemaal anders te maken, maar een beetje afwisseling kan wonderen verrichten.

7. Zoom met je voeten

Wanneer u iets van dichtbij wilt bekijken, is het verleidelijk om naar de zoomknop van uw camera te reiken. Maar dit kan problemen opleveren. De meeste smartphones bieden alleen digitale zoom, wat de kwaliteit van je beeld kan verminderen. En hoe verder u inzoomt, hoe groter de kans dat uw video schokkerig wordt, zelfs als u gebruik maakt van beeldstabilisatie.

Dus wat doet u als u dichter bij uw onderwerp wilt komen? Zoom met je voeten. Stop met filmen, ga dichter bij het onderwerp staan en begin opnieuw te fotograferen. Simpel!

8. Gebruik Effecten (Maar gebruik ze niet te veel)

Video-effecten zijn het equivalent van fotofilters. Ze zien er geweldig uit als ze goed worden gebruikt, maar je kunt het gemakkelijk overdrijven. Toch bieden de meeste camera’s en smartphones een paar opties die wat pizzazz aan uw video’s kunnen toevoegen.