Kaalheid bij mannen
Wordt jouw haar steeds dunner en merk je dat die kale plek op je hoofd steeds groter wordt? Maar liefst 70% van de mannen krijgt vroeg of laat last van kaalheid. Bij de ene gebeurt dit al met 20 jaar, en de ander wordt pas kaal op zijn 50e. Kaalheid bij mannen is een veelvoorkomend probleem en niets om je voor te schamen! Mocht je hier toch wat aan willen doen, dan is een haartransplantatie een goede uitkomst voor veel kalende mannen. Hierbij worden gezonde haren getransplanteerd naar de kale plekken. Op deze manier groeit jouw haar weer als ooit tevoren. Zo voel jij je weer fit en vitaal met een vol kapsel!
Hoe wordt kaalheid bij mannen veroorzaakt?
De oorzaken van kaalheid bij mannen lopen erg uiteen. Ten eerste spelen de genen een rol. Dit is een factor waar je zelf geen invloed op hebt. Je volgt vaak de voetsporen van je vader of grootvader op, waardoor je een inschatting kan maken in hoeverre jij kaal zal worden. Ook stress speelt een belangrijke rol bij kaalheid bij mannen. Wanneer je veel last hebt van stress, heb je hogere kans op haaruitval. In veel gevallen is haarverlies onvermijdelijk. Iedere man bezit het hormoon DHT wat zich binnen de krans van het hoofd bevindt. Dit hormoon zorgt ervoor dat haarwortels uitsterven, wat blijvende kaalheid veroorzaakt. Deze haren groeien namelijk niet meer terug. Tijdens een haartransplantatie wordt er op plekken waar dit hormoon niet geproduceerd wordt, haar verwijderd. Hierdoor worden gezonde haargroepen geplaatst die permanent zullen blijven groeien.
Hoe werkt een haartransplantatie?
Tijdens een haartransplantatie voor kaalheid bij mannen worden er groepen van haar, genaamd grafts, verwijderd door middel van kleine incisies. Deze worden verplaatst naar plekken waar het is uitgevallen. Gemiddeld hebben we tussen de 85.000 en 150.000 haren. Tijdens een ingreep kunnen er tot wel 5500 haren verwijderd worden zonder dat dit opvalt. Een gedeelte hiervan, maximaal 2800 haren, worden geplaatst op de kale plek. Zo is er voldoende tijd en ruimte om van de ingreep te herstellen. Aangezien de arts deze haargroepen individueel dient te verplaatsen, neemt een ingreep veel tijd in beslag. Zo is een haartransplantatie met 8 uur een lange zit. Door de plaatselijke verdoving voel je niet veel van de ingreep zelf en blijf je bij kennis. Na ongeveer een jaar kan je genieten van het optimale resultaat van de haartransplantatie.
Uit welke soorten ingrepen kan je kiezen?
Een haartransplantatie voor kaalheid bij mannen wordt in een erkende haartransplantatie kliniek in Nederland uitgevoerd. Er zijn twee verschillende soorten ingrepen waar je uit kunt kiezen. Bij de FUE (Follicle Unit Extraction) techniek wordt er met een dunne naald haarwortels verwijderd. Op de kale plekken worden er huidkanaaltjes gemaakt waarin de haren geplaatst worden. Deze ingreep is het meest populair en zorgt voor een natuurlijk resultaat met weinig littekenweefsel. Met de FUT (Follicle Unit Transplantation) worden er stroken hoofdhuid verplaatst. Dit maakt de ingreep minder arbeidsintensief, maar zorgt ook voor een hogere herstellingstijd en meer littekenweefsel. Waar de ingreep van een FUT binnen 2 á 3 uur uitgevoerd wordt, duurt een FUE ingreep tussen de 8 en de 12 uur. De kosten voor een ingreep in Nederland liggen tussen de €3500 en €8000.