afvallen-door-water-drinken
Eten admin  

Drie fabels en feiten over water drinken

Dat de mens water nodig heeft weet iedereen wel. Het menselijke lichaam bestaat voor meer dan 50% tot 60% uit water. Doordat er veel water in het lichaam verdampt en wordt gebruikt moet het aangevuld worden. Maar waar is water nog meer goed voor? Of waar is het drinken van water juist helemaal niet goed voor? Hier ontstaat nogal eens verwarring en wetenschappers en specialisten willen soms wel eens over elkaar heen buitelen om hun mening hierover te geven. Er gaan dan ook veel fabels de wereld rond over water, maar er zijn natuurlijk ook echte feiten over water te vertellen. Hierbij daarom een drietal fabels en feitjes over water drinken. 

1. Je moet dagelijks 1,5 tot 2 liter water drinken

Dit is één van de feitjes over water drinken en zeker geen fabel. Het menselijk lichaam verliest dagelijks zo’n 2,5 liter vocht. Dit vocht verlaat het lichaam op verschillende manieren, zoals ademen, zweten en urineren. Dit moet aangevuld worden. Gelukkig hoef je hier niet perse 1,5 tot 2 liter water te drinken. Er komt sowieso al ruim een liter binnen door het voedsel wat we dagelijks innemen. Het restant moet aangevuld worden door te drinken. Dit hoeft niet alleen water te zijn, maar kan ook bestaan uit andere (niet-alcoholische) dranken. Hoeveel iemand dagelijks aan water nodig heeft hangt ook af van leeftijd en gezondheid. Ouderen zullen wat meer binnen moeten krijgen, omdat zij normaliter ook minder eten. 

2. Afvallen door water drinken

Je moet afvallen en je gaat aan een waterdieet? Niet doen, want afvallen door water drinken is een grote fabel. Het is tegenwoordig een aangenomen waarheid bij veel diëten, maar de werkelijke reden waarom een diëtist veel water drinken zal adviseren, ligt niet aan het binnenkrijgen van het water zelf. Als je een dieet gaat volgen en ineens vele calorieën minder binnenkrijgt kan dit schade aan het lichaam veroorzaken. Vaak hoor je dan klachten over hoofdpijn of misselijkheid. Dan is het gezond om ter aanvulling water te drinken. Daarnaast zal wat extra water drinken helpen om je vol te voelen met als gevolg dat je minder gaat eten. 

3. Water drinken goed voor je huid

Er zijn mensen die denken dat water drinken goed voor je huid is. Dit is absoluut een fabel. Er bestaat tot nu toe nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek die dit heeft uitgewezen. Het enige wat die wetenschappelijke onderzoeken wel uitwijzen, is dat er juist geen enkele invloed van water drinken op de huid is. Het zogenaamde ‘hydratatie van binnenuit’ bestaat helemaal niet. De huid wordt meer van de buitenkant gehydrateerd. Het smeren van een goede vochtinbrengende crème doet juist veel meer voor de huid. Verder is goede bescherming tegen de zon belangrijk en gezond eten om de aanmaak van nieuwe huidcellen te stimuleren.