gezondheidsrisicos-van-een-voetbad-met-visjes
Beauty admin  

Een voetbad met visjes is niet altijd een goed idee!

Wie kent het niet? Lekker een dagje naar een spa, een beetje jezelf laten pamperen en genieten van al die fijne opties die ze je bieden. Ja, ook dat vissenbadje. Want het is natuurlijk wel een erg leuke ervaring om al die visjes zo aan je voeten te zien en voelen “knabbelen”. Maar, is dat wel zo’n goed idee? Zou een voetbad met visjes schadelijk kunnen zijn? Jazeker, en misschien zou een voetbad met visjes gevaarlijk kunnen zijn! Nee, niet schrikken, het is niet zo dat je je voeten voor de neus van Jaws laat bungelen. Laten we eens kijken naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van een voetbad met visjes.

Wat is precies het probleem?

Het water waar de visjes in zwemmen en waar jij je voetjes in onderdompelt kan niet gedesinfecteerd worden. Dat zou immers zorgen voor dode visjes en daar zitten we niet op te wachten. Wat wel een mogelijkheid is, maar niet gebeurt, is dat het water en de visjes na elke klant worden vervangen. Dit houdt dus in, dat jij je voeten in hetzelfde water hangt waar ook al die andere mensen hun voeten in hebben gehangen. Ziekteverwekkers, denk aan schimmels en bacteriën, kunnen zo van de ene op de andere persoon worden overgebracht. Verder zou het ook nog kunnen zijn dat de vissen zelf ziekteverwekkers dragen die zij tijdens het eten op jou overdragen. Krijg je nu al een beetje een idee waarom een voetbad met visjes schadelijk zou kunnen zijn?

In welke situaties moet je hier extra aan denken?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het RIVM gevraagd een onderzoek te doen naar de risico’s voor de gezondheid van een voetbad met visjes. Hieruit kwam het volgende naar voren:

Voor mensen die gezond zijn en met een huid zonder wondjes of sneetjes is de kans op op een infectie erg klein. Maar mensen met bijvoorbeeld wondjes, eczeem of psoriasis, opgepast! Net als bij mensen met een lagere weerstand (waar ook diabetici onder gerekend worden) wordt het afgeraden om gebruik te maken van een bad met visjes, omdat de kans op infecties zeker niet uit te sluiten is. De aandoeningen die mogelijk overgedragen kunnen worden zijn bijvoorbeeld wratten, zwemmerseczeem en steenpuisten.

Alhoewel de gezondheidsrisico’s van een voetbad met visjes voor de meeste mensen laag tot zeer laag zijn, sla ik ‘m de volgende keer toch maar over!