haarsieraden
Fashion Haar admin  

Geschiedenis van haarsieraden

Met jouw kapsel kun je enorm veel aan je uiterlijk veranderen. Lang haar, kort haar, een krul of kleurtje…draag jij eigenlijk wel eens haarsieraden? En is volop keuze, we dragen al duizenden jaren sieraden in ons haar. Laten we eens kijken welke haarsieraden vroeger werden gedragen, en we vertellen je ook waar tegenwoordig haarsieraden kopen mogelijk is online.

Sieraden zijn van alle tijden

Zolang mensen bestaan zijn we op zoek naar bijzondere materialen om ons mee te versieren. Kettingen, ringen, armbanden en haarsieraden. Voordat we edelmetalen hadden ontdekt werd vaak hout gebruikt, vlas of zelfs botten van (hopelijk) dieren. Veel sieraden hadden een ceremoniële waarde, op bijzondere momenten werden sieraden gedragen op het lichaam. Haarsieraden nemen een bijzondere plek in, omdat ze niet alleen decoratief zijn, ze kunnen ook een praktische functie hebben. Je kunt er bijvoorbeeld lang haar mee in bedwang houden, met een haarklem, haarkam, haarspeld of haarbanden kun je lang haar ook uit je gezicht houden. Dat was vroeger al erg praktisch.

Haarsieraden van echt haar

Het meest bekende voorbeeld van moderne haarsieraden zijn toch wel de ronde “broodjes” van prinses Leia uit de beroemde Star Wars serie. Deze haardracht is niet voor deze films bedacht, al eeuwenlang wordt lang haar gevlochten en opgestoken met bijzondere haarsieraden. Met name in Scandinavië was het vlechten van haar tot bijzondere creaties erg in trek, het is niet alleen praktisch maar het geeft je ook een heel verzorgd uiterlijk. Echt een haardracht voor een prinses dus!

Kroon en diadeem

Koninklijke families dragen al eeuwenlang kronen, dit soort haarsieraden zijn gebaseerd op de diadeem. De leiders van het Romeinse Rijk droegen dit soort hoofdversiering zoals de beroemde Julius Caesar. De kroon die je kunt zien op het Vrijheidsbeeld van Amerika verwijst ook naar deze periode, laten zouden de Christelijke culturen deze traditie overnemen waarbij het steeds meer de vorm van een gesloten kroon aannam.

Haarsieraden kopen voor speciale gelegenheden

Jij zult waarschijnlijk het liefst goedkoop haarsieraden kopen om te dragen tijdens een feest of een andere bijzondere gelegenheid, vroeger werd er ook vaak een symbolische waarde aan gekoppeld. Zo waren er speciale haarsieraden voor de rouw wanneer er iemand was overleden, of bij een huwelijk als symbool van twee personen die samen met elkaar door het leven zouden gaan. Ook nu kun je nog haarkettingen kopen, en je mag er zelf een mooie gelegenheid voor kiezen!