gezonde koekjes maken
Uncategorized admin  

Lekker gezonde koekjes maak je zelf

Ben jij ook gek op een lekkere kop thee of een heerlijke cappucino? Maar is dat voor jou niet compleet zonder een lekker koekje? Sta jezelf dit lekkers bij de thee of koffie gewoon toe maar dan in een gezonde variant. Met onderstaande recepten maak je heel eenvoudig niet alleen lekkere, maar vooral ook gezonde koekjes, die ook bij kinderen gretig aftrek zullen vinden.

HAVERMOUT/BANANENKOEKJES

Ingrediënten voor 2 personen

50 g havermout
1 banaan
1 el gebroken lijnzaad

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Pureer de banaan in een blender. Doe de bananenpuree en de overige ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar. Schep met een eetlepel het deeg op de bakplaat en plet die een beetje. Laat de koekjes 20 tot 25 minuten bakken in de oven.

ZOETE AMANDELKOEKJES

Ingrediënten voor 6 gezonde koekjes:
50 gram dadels
70 gram amandelen
sap van een halve sinaasappel
¼ tl kaneel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Hak de amandelen en de snij de dadels heel fijn. Kneed hiervan samen met het sinaasappelsap en de kaneel een grote bal. Maak hiervan zes kleine balletjes en druk die op de bakplaat tot ronde koekjes plat. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar.

ENERGYBAR ZONDER OVEN

Ingrediënten voor zes energierepen:

200 gram havermout
150 gram pindakaas (cashewpasta, amandelpasta, hazelnootpasta)
Snufje zeezout

Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng alles tot een plakkerige substantie. Dat kan met een vork, een staafmixer of een keukenmachine.
Verdeel plastic folie over een vorm (liefst een rechthoekig bakje). Druk de substantie goed aan en laat het minstens twee uur in de koelkast opstijven.
Snijd er vervolgens repen van.

CHOCOLADE/PISTACHE KOEKJES

Ingrediënten:

100 gram amandelmeel
100 gram havermout
25 gram gemalen lijnzaad
2 el gesmolten kokosolie
3 el ongezoette appelmoes
100 gram honing
1 tl kaneelpoeder
1 tl bakpoeder
80 gram grof gehakte pistachenoten
80 gram grof gehakte witte chocolade (alternatief: gedroogde cranberries)

Bereiding:
Verhit de oven op 180 graden Celsius.
Meng de kokosolie, honing en appelmoes goed door elkaar.
Meng in een grote kom de andere ingrediënten door elkaar, behalve de pistachenootjes en de chocolade (cranberries).
Voeg nu het andere mengsel toe en spatel alles met een houten lepel goed door elkaar. Roer als laatste de pistachenootjes en de chocolade (cranberries) erdoor.
Rol balletjes van ongeveer drie centimeter, druk ze wat plat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in ongeveer 15 minuten gaar en laat 10 minuten afkoelen.

Zo, nu is het even tijd voor een pauze, mét een gezond koekje. Smakelijk!