vitamines
Lifestyle admin  

Vitamines voor een gezonde huid

Je bekijkt jezelf in de spiegel. Er zijn dagen dat je huid er beter uitziet. Op een goede dag is je huis stralend, voelt het elastisch en veerkrachtig en geeft het je een frisse uitstraling. Op mindere dagen kan je huid droog, geïrriteerd of zelfs pijnlijk voelen. Dat werkt door in je hele houding en uitstraling en heeft grote invloed op je humeur. Wil je een gezonde huid die je lichaam beschermt en jou laat zien wie je echt bent? Zo moeilijk is het niet. Met rust, gezonde voeding en de juiste vitamines, zoals Vitamine A en Vitamine B en mineralen kom je al een heel eind.

Welke vitamines kennen we?

Ons dagelijks voedsel bevat in principe alles dat we nodig hebben om goed te leven en naar behoren te functioneren. We gebruiken vetten en koolhydraten voor de broodnodige energievoorziening. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam, nodig voor spierweefsel, elastische vezels in onze huid en enzymen, de speciale eiwitten die alle mogelijke lichaamsreacties, nodig om te leven, mogelijk maken. Daarnaast zijn mineralen en spoorelementen van groot belang. Dertien speciale natuurlijke stoffen mogen ook niet in ons voedsel ontbreken. Deze stoffen, vitamines, kunnen we, op één speciaal geval na, niet zelf maken. Zonder vitamines is gezond leven niet mogelijk. Vitamine A en Vitamine B zijn nodig om je huid soepel, gezond en elastisch te houden. We gaan hieronder iets dieper op ze in.

De werking van Vitamine A

Vitamine A staat ook bekend als retinol. Het is een stof die oplosbaar is in vettige substanties. Het speelt een cruciale rol in veel verschillende lichaamsprocessen. Zo is Vitamine A nodig voor een goed afweersysteem en van belang voor de ontwikkeling en het functioneren van je ogen. Zonder Vitamine A is een goede botontwikkeling en groei niet mogelijk. Ook je slijmvliezen en je huis zullen eronder lijden als je te weinig Vitamine A tot je neemt. Je vindt deze stof vooral in vette vis, lever, zuivel en bladgroente. Gelukkig hoef je geen levertraan meer te slikken om genoeg Vitamine A binnen te krijgen, zoals vroeger.

De werking van Vitamine B

Vroeger dachten wetenschappers dat er maar één Vitamine B was. Er zijn echter meer van deze wateroplosbare vitamines. Zo kennen we nu Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Deze vitamines zijn onontbeerlijk voor de meest uiteenlopende lichamelijke functies. Zo is Vitamine B 3 erg belangrijk voor een gezonde huid, terwijl Vitamine B 8 nodig is voor gezond haar. Vitamine B12 is essentieel voor een gezonde energiehuishouding en Vitamine B11 mag niet ontbreken in je dieet als je zwanger bent. Het zorgt voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby.

Extra vitamines

Door een blessure, zware training of het herstellen van een heftige ziekte kan je lichaam tijdelijk een hogere vitaminebehoefte hebben. Dit kun je oplossen door meer te eten, maar het is veel eenvoudiger om vitaminesupplementen aan je eetpatroon toe te voegen. Koop dan wel supplementen van zeer hoge kwaliteit. Om een stralende en gezonde huid te bevorderen kun je Vitamine A en Vitamine B als losse supplementen bestellen. Of kies tijdelijk voor een multi-vitamine, dan weet je zeker dat je niets tekort komt.